reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama
23.7.2007, Pavel Boček, aktualita
Když jde Paul Scheib, ředitel oddělení informatických služeb a vedoucí počítačový bezpečností úředník v Bostonské dětské nemocnici, nakupovat počítač, rozhodne se pro desktop, stejně jako zatím mnoho dalších podobných úředníků. Ačkoliv totiž...
Onecar2 | 24.7.20079:46
Mé požadavky jsou asi trochu extrémní, ale já osobně kdybych už šel do notebooku, tak chci toto:

- 2GB RAM DDR2 800MHz+
- C2D 2.4GHz
- grafiku min. 256MB GDDR3
- HDD 320GB 7.200 RPM
- 15­'­' displej s 1680x1050

Takový notebook možná existuje, možná ne. Spíše ne. A jestli jo, tak za cenu 3x vyšší, než je cena stejného desktopu. Závěr tedy takový, že na kancelářskou práci a v podstatě nicnedělání ano, ale pro kohokoli jiného, kdo požaduje výkon, ne. Ještě ne, možná za pár let.

2 Krtek1: Tak takové, jako jsi ty, mám nejraději. Kdybychom se všichni řídili tvýma radama, tak top­-hra, kterou si zahrajem, je Age Of Empires I. Jestli ty máš děcka, co rády hrajou hry na PC, lituju je; to musí být VGA rozlišení ­(tj. 640x480­) s ultra­-low detaily a ještě se to seká. Dle tebe to ale stačí :­-­).
Odpovědět0  0
jfb | 24.7.200710:05
a Krtek psal že na takovém noteooku paří? Vždy psal kromě her!
Odpovědět0  0
Onecar2 | 24.7.200710:18
Ale psal taky, že na takovéto činnosti stačí i PC z roku 2002, viděl tady vůbec někdo PC z roku 2002? To stačí tak možná na zapnutí Windows XP, rozhodně se na tom NEDÁ pracovat!!
Odpovědět0  0
Krtek1 | 24.7.200710:26
Ale no tak.. co je na tom špatnýho nebo nedostatečnýho ? Cokoliv nad 500­-600 Mhz s víc jak 256 MB ­(ideálně 512­) RAMky stačí na XPčka a officee.
Zapnout se daj už na 64 MB ale pracovat se na tom nedá ale s 320 MB už to bylo celkem pohodlný ­(tehdá PIII 550 MHz­).
Odpovědět0  0
Onecar2 | 24.7.200711:23
Dobrá tedy ­- já nemám čas ani peníze čekat na počítač, zatímco pracuji, proto volím své C2D přetktované na 3.4GHz, kdy opravdu nečekám :­-­).
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 24.7.200715:48
jj a hlavně spotřebu 2x vyšší ;­-­)
jinak takové monstrózní laptopy se prodávají za cenu jestli 60k...což je asi tak dvojnásobek za cenu takové hrůzy na desktop
a poslední věc­-sám skládám starší PC a do 800MHz bych tam nikdy nedal XP, protože ačkoliv by možná i v pohodě jely, tak časem by se zanesly a samy o sobě užírají dost výkonu; je ale vidět, že jsi nikdy kancelářsky nepracoval,to bys věděl co ti stačí...teď se akorát vytahuješ co máš ale kdybys dělal ­"normální práci­" tak je ti to leda k ničemu...­(normální lidi procesor běžně ještě PODTAKTUJÍ, aby se mu snížila spotřeba a teplota a zvýšila životnost, ale ty asi hraješ 95% času když jseš na PC, tak to potřebuješ mít trvale přetaktovaný)
Odpovědět0  0
Onecar2 | 24.7.200716:05
Dovolil bych si tvrdit, že nehraji, vím to totiž lépe než Ty ;­-­). Jen mám zaplé cca 20 programů, zatímco pro tvou kancelářskou práci stačí cca 4 ­(Průzkumník, Internet Explorer 6, Word, Excel­). Také, jak jsem již řekl, někdo má čas čekat, pro mě je čas poměrně drahý a rád si užívám PC, který čeká na mě, a ne opačně. Pochopitelně důchodcům a sockám bude stačit systém, kde neustále čekají, čekají, a zase čekají. Sám to znám ­(resp. znal jsem­), pracoval jsem poměrně značnou dobu na 400MHz Pentiu II a vím, kolikrát jsem se navztekal, že to neběželo rychle. Kdo nezažil, nepochopí.

Ono je to totiž i o svobodě ­- když si kupuješ slabý notebook, předem víš, co pro tebe bude tabu ­(3D rendering atd.­), zatímco když si kupuješ PC, můžeš si zvolit přesně takové komponenty, aby pro tebe nebylo nic zakázané. A za cenu 2x menší, jak jsi správně napsal, takový PC mám do max. 25.000,­- , spíš za 20.000,­- .

Na závěr bych si dovolil napsat jedno rčení: ­"Kdo má na drahé komponenty, má i na drahou elektřinu.­" ;­-)
Odpovědět0  0
inetMark (61) | 24.7.200717:11
Pre mna je cas dolezity tiez. Mam doma server PC, vlastny PC ­(X2 3800­) a este NB. Dolezita je pre mna mobilita, ale aj vykon na PC ­(pretoze kompilovanie programu a takisto aj pisanie zdrojoveho kodu je kvalitnejsie na lepsom PC a vidiet tam rozdiel medzi NB a PC­). Avsak to neznamena, ze nesetrim na elektrine i ked peniaze by som na to mal. Zameral som sa na usporne komponenty a PC mi bezi vacsinu casu na minimum a zapne sa na vacsie obratky len ked je to nutne. Vykon procesora dnes vobec nieje taky dolezity a hlavne nie na kancelarsku pracu ako si myslis. Dolezitejsie nez procesor je HDD ­(Raptor a podobne...­) . Pretoze DISK bol a aj na NB je ta vec na ktoru sa caka a nie je to procesor a ani graficky akcelerator.
Ja nesuhlasim s tvojim nazorom ze notebook je zbytocnost. Je to zbytocnost pre teba, ale pre vela ludi je to dobry pomocnik a vela ludom by to stacilo ako primarny pracovny nastroj. Moja sestra ma len notebook a je spokojna ­(ma WiFi a BT a vykon a disk taky, aky jej plne postacuje­). Rodicia maju sice pocitace ale privitali by radsej notebook, pretoze cez leto ked chodia na zahradu by mohli pracovnu stanicu brat zo sebou a v pripade potreby kedykolvek prezriet potrebne udaje pre klientov.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 24.7.200717:42
Já mám také poměrně dost procesů ­(průzkumník jsem použil leda ve škole, IE6 jen na to co mi nejde v Opeře, pro psaní OOo­) ale všechno běží v pořádku a dokonce si na tom zahraju i lecjakou novou hru ­(samozřejmě je grafika přetočená, ale moc jí to nepomáhá­) ­- viz server RecenzeHer.eu ­(ode mně je např. z poslední doby Infernal, najdi si zbytek­). Co máš za 20 programů? Už vidím že polovina jsou samé zbytečnosti ­(naprosto zbytečné systémové procesy a řada dalších daemonů co jen běží na pozadí­).

Jinak když máš samé ty high­-end komponenty tak to bude těžko za 25k,­- to mi nepovídej. Schválně ­- GF 8800 nejméně GTX, nejméně tak E6600 atd. atd.
Odpovědět0  0
Krtek1 | 23.7.200716:04
je v jho zastaralosti. Zní to asi blbě ale stolní komp s dílama na úrovni notesa nepostavim. Nejlevnější bednu dam dohromady za nějakejch 8 tis + LCDčko. A to už jsem na ceně krásně použitelnýho notesa za 12 tis kč. Takže pokud stačí notes, vyplatí se. Osobně jedu 90% času z notesa a když si chci zahrát nebo udělat video, zapínam bednu vedle.
Odpovědět0  0
wrah (108) | 24.7.20072:56
"Výhody notesu:­" Malý pomalý disk, obvykle maximálně gigo zastaralých ramek, nevýkonná grafika, v nejlepším případě procesor, co neni zrovna high end, malá divná klávesnice, se kterou se člověk učí buhví jak dlouho a praktická nemožnost cokoliv vyměnit. A to vynechávám detaily, jako například pomalá mechanika a oproti stejnému desktopu minimálně dvojnásobná cena. Uznávám, pro lidi co potřebují být mobilní je to užitečné, pro ostatní vyhozené peníze.

BTW: Krtku, pochopil jsem to správně, že tvůj způsob jak šetřit je mít jak levné pc a levný NTB, než jedno z toho ale pořádné?
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 24.7.20073:17
běžný člověk nikdy neměl na high­-end procesor ­(protože ty bvykle stojí to co ­"normální­" PC­); pro provoz kancelářských věcí ­(brouzdání po netu, čtení, psaní­) klidně stačí to, co uživí Win98, což dnešní notebooky splňují dvojnásob i pro XP, takže ačkoliv 1 GB je dnes obvyklá hodnota, tak víc je jen pro machry; disky běžně v desítkách, často i stovkách gigabajtů, často se SATA300 a 7200 ot. ­(8 MB buffer je samozřejmostí­); slušné integrované a často i přídavné grafiky; normální ­(pouze trochu citlivější­) klávesnice; touchpad; velmi slušné LCD panely ­(mnoho lidí, a jsem jedním z nich, mají doma stále CRT­), moderní vypalovačky...
méně jak poloviční spotřeba, mobilita, běžně už všelikajé zabudovné bezdrátové sítě...
ne,nevidím že by to bylo extra horší...

pochopil jsem správně, že pán si za těžké peníze koupil lepší PC a teď mu došlo, že za dva roky jsou peníze v háji...?
Odpovědět0  0
Krtek1 | 24.7.20076:01
Chápeš to blbě...
Skoro na všechno dneska stačí počítač na úrovni roku 2002 ­(CPU nad 1 GHz, integr. grafika, RAM nad 256 MB atd­). A stolní počítač prostě takhle slabej ­(i když furt předimenzovanej na office a internet­) nepostavíš. Na otáčkách HD nezáleží když máš alespoň 512 MB RAM a na kapacitě taky ne. Pokud nejsi blbec co instaluje co najde a cpe filmy na hadr, stačí 20­-30 GB ­(bavim se o XPčkách­), dneska je minimální disk 60 GB. Grafika když neni na hry tak na ní vůbec nezálěží, ten film přehraje jakákoliv blbá SISka. Na klávesnici píšu málo a když, tak to kilo za externí neřešim a myš stejně dostaneš většinou k notesu ­(třeba Asus dává velký myši­). Pomalá mechanika ? Si děláš srandu, ne ? Mam v notesu DVD­-RW DL 8x, ve stolnim 16x. A stejně filmy pálim kdekoliv na 4ku a data bych si víc jak tou 8x netrouf. A jestli něco pálit 10 nebo 20 minut.. Já zažil doby, kdy se CDčko pálilo 74 minut 1x.
Kdybych chtěl malej elegantní ­"nenotes­" musel bych vzít něco jako Mac mini za šílený ceny.
Kde furt vidíš tu dvojnásobnou cenu ? Když budu chtít na kancl nejlevnější novej bednoidní počítač, dostanu se ­(asi i dost­) nad cenu nejlevnějšího použitelnáho notesu od HP.
Odpovědět0  0
Noclaf | 23.7.200712:22
Co je levnejsi? Desktop.
Kde se snadneji vymenuji dily? V desktopu.
Do ceho jsou dily levnejsi? Do desktopu.
Co se da mnohem lepe, dele a variabilneji upgradovat? Desktop.

Az ceny budou takove, ze si clovek bude moct dovolit kupovat rovnou novy notas, tak jim davam sanci. Ale dokud jenom desktopl ze kontinualne pretvaret a modernizovat ­(takze za par let v nem muze byt stejna jen kastle a mechaniky­), tak s notasem to nejde.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 23.7.200712:44
Jenze jsou tady i dalsi otazky. Kolik procent uzivatelu se v PC vubec hrabe? Kolik si jich je vubec schopno treba jen zapojit TV kartu? Notebook je maly, hrabat se v nem nikdo nemusi, protoze do nej obecne krome dalsi pameti­/vymeny mechanik nic pridavat nelze a kdyz se s nim neco stane, tak stejne putuje do servisu.
Odpovědět0  0
pppfsa | 23.7.200713:03
Čo je lacnejšie? Desktop. Sorry, ale 20 000 Kč si za mobilitu priplácať nemienim. Toľko by totiž stál NB s mierne horším výkonom ako môj desktop ­(ten stál bez monitoru 20 000 Kč­).
Odpovědět0  0
Luke_85 | 23.7.200714:01
Pokus potřebuješ hafo výkonný kompl, tak máš recht že notes je o hodně dražší, ale pokud někomu např. jako mně stačí jen na tzv. kancl. práci, nebo pár jednodušších prográmků do školy tak je díky mobilitě notes zlatej. Kdybych chtěl pařit hry nebo potřeboval pracovat s náročnou grafikou nebo podobně, tak bych asi taky pořizoval desktop
Odpovědět0  0
mi0 (13) | 23.7.200714:37
...tak si kúp desktop o rovnakej konfigurácii akú by si si želal v notebooku a za peniaze, ktoré ušetríš bež na dovolenku :­)
Notebook mi príde ako predmet byť ­"cool­" a ­"in­". Len malé percento ľudí naozaj využije resp. potrebuje tú mobilitu, ktorú poskytuje ­(predstaviť si ma, že idem niekam v autobuse a pritom programujem do práce aplikáciu sa mi zdá dosť humorná :­) Ale podobne to vidím aj v iných oblastiach. Napr. taký FireFox ­(no flame, plz­) ­- pred pár rokmi kto nepoužíval FF nebol IN. V podstate je tomu tak aj dnes.. škoda len, že 80% všetkých ­"IN­" ľudí nikdy nevyužie ten jeho ­(skrytý­) potenciál a bolo by pre nich lepšie použiť napr. Mozilla suite prípadne Operu.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 23.7.200720:09
nevim proc, ale mam takovy pocit, ze lidi kteri kritizuji notebooky, pochybuji o jejich uzitecnosti a jsou schopni jen kritizovat mizerny graficky vykon videli notebook jen za vitrinou a pak si bezeli zase rychle killnout par botu ve sve oblibene pres torrenty ukradene 3D super hyper moderni akci...
lidi proberte se, PC to nejsou jen hry a vy co jste NB jeste ani nedrzeli v ruce nechte komentarum tem, kteri vi o cem mluvi... ja si treba zivot bez NB neumim predstavit a kdyz nemam NB v dosahu tak jsu jak bez ruky
...
neni nad to si pri otravne dvouhodinove ceste udelat nejaky projekt do skoly nebo nesedet v poslucharne pres den kdyz muzu delat neco jinyho, ale pustit si prednasku v buse kde nemam co delat a sedet v nem musim ­(minimalne dvakrat tydne)
Odpovědět0  0
mi0 (13) | 23.7.200723:08
Mno ja som prežil VŠ bez nutkania sadnúť si počas voľnej chvíle medzi prednáškami­/cvičeniami za počítač ­(teda notebook­). Popravde som bol rád, že som mal od neho chvíľku pokoj...

...ten pocit, že neviem nič o bookoch a že som s ním nikdy nerobil je fakt len pocit. A dobre že si sa ozval.. ma práve som si spomenul, ako som používal notebook ­- klávesnica a myš klasická, tj. externá, lebo práca s bookovskou klávesnicou a nejakým touch­-padom je pre mna utrpenie ­(ale to je asi len sila zvyku.. mám rád myš šo sadne priamo do ruky a klávesnicu, kde klávesy treba aj stláčať­). A k tomu samozrejme normálne veľké LCD, nie tie malé 17tky...
Odpovědět0  0
inetMark (61) | 24.7.200710:32
Mam notebook s 15,4­". Na to ze to je notebook sa mi to zda akurat. Pravda je, ze by som privital vacsie rozlisenie, avsak potom by bolo pismo a obrazl priliz male.
-
Pozri, neviem co si studoval, ale studujem informatiku a pocitac je moj zivot. Cestovat 2 hodiny bez pocitaca je STRATA CASU! Vo vlaku a v niektorych autobusoch sa pracovat da. Praca nemusi byt programovanie, moze to byt aj triedenie fotografii a kopa dalsich uzitocnych cinnosti. Samozrejme obcas si dam len sluchatka a pocuvam z PAD hudbu a NB necham napokoji. Kazdopadne pre 90% ludi co si kupi notebook, tak neolutuje. Ti co sa na PC hravaju, tak pre nich NB moc nie je....
Odpovědět0  0
hahahaha | 24.7.20077:44
si v prve rade uvedom ze to kritizuji ze sveho pohledu. To ze ty si nedokazes bez ntb zivot predstavit je vubec nezajima vcetne me. Notebook sem mel taky bavil me 1 rok je to k hovnu spise pritez. POrad se s tim tahat myslte na to aby mi ho nikdo neukradl atd.. Za to mi tech par vyhod proste nestalo. Tak sem v praci nafasoval zase klasicke pc domu koupil taky klasicke pc a sem spokojen. Ale je mi jasne ze se najdou lidi kteri ho vyuzivat budou a bude pro ne velmi dulezity. Proste bych se nebal ze desktopy skonci. Jeste nejaky patek budou mit sve zastance i odpurce :­-­).
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 24.7.20071:05
Já jsem kupříkladu FF nikdy na svém PC nepoužil, vždy jen Operu.
Laptop taktéž není o tom být IN, ale o tom udělat víc věcí lépe a jednodušeji v kratším čase. Není problém mít PC na hry a k tomu starý laptop. Protože je mnohem jednodušší, když je třeba např. někde někomu přeinstalovat PC, přinést notebook se všemi nástroji a s místem na zálohu než se tahat s bůhví čím ­(záznamová média, zařízení...­). Navíc se dá notebook opravdu použít všude a ušetřit tak čas ­(já například mám na PC už léta kupu textů ke terým jsem se nikdy nedokopal je číst, protože vždy bylo více jiných věcí­), ale v takovém autobuse ?. Navíc komponenty v notebooku nestárnou tak moc ­- notebook je defaultně na onu kancelářskou práci a není potřeba jej upgradovat ­(když to často ani nejde­). Do stolního PC ale aby člověk vrážel pořád.
Jedním z dalších pohledů je, proč již dávno nelze např. ve školách používat laptop. Těžko se vidím jak si zapisuju na notebook, přitom je to ekologičtější než kupy papírů a značně pohodlnější. Ale laptopy jsou budoucnost. Nakonec je budou mít všichni až na těch pár zatrpklých nostalgiků ­(jako to bylo ve starší verzi toho článku­) a budou nás provázet všude. Když ne notebooky tak jiná mobilní zařízení. Na světových letištích se již PDA používají dávno namísto hor papírů a formlulářů.
Odpovědět0  0
inetMark (61) | 24.7.200710:27
No vidim, ze ty potrebujes este poriadne zmenit nazor na svet. Zamysli sa hlbsie nad tym, co rozpravas a nemysli si suverejne ze hned to co vravis je svato­-svata pravda na celom svete.
Co sa notebookov tyka, tak za 20 000,­-Sk mas dnes notebook, ktore ucely splna. Za 15 000,­-Sk mas pomerne slusny desktop. Vela ludi ma peniaze aj na to aj na to a tak si kupia obe. Notebook je v dnesnej dobe s dnesnymi cenami zlato. Asi rok a pol som mal len notebook, neskor som ho predal a kupil som si aj desktop aj notebook, ale zivot bez notebooku si predstavit viem len tazko.
Co sa FF tyka, tak nebudem komentovat.
Odpovědět0  0
wector (38) | 23.7.200714:41
Klasická ukázka představy ­"co potřebuju já, potřebuje každej­". Chlapče, notebooky se nekupují na hry nebo střih videa. Kdo si kupuje počítač kvůli internetu a Office ­( a těch lidí je několikrát více, než těch, co kupují počítač na hry ­), ten spíš zvolí notebook, kterej dražší spíš nebude, případně ne o moc. Pro srovnání by se muselo vzít podobně výkoné PC s LCD monitorem, ale ne složeno doma ze součástek, nýbrž už složený celek, na kterej by byla, stejně jako na notebook, dvouletá záruka. Jenže ten notebook bude mít výhodu nejen v mobilitě, ale i v nižší spotřebě či menšímu zabranému místu.
Odpovědět0  0
KArellian | 23.7.200722:21
A ještě s UPS, která vydrží dvouhodinový výpadek
Odpovědět0  0
ehm | 24.7.20077:48
a proc by nemohl byt poskladany doma? zaruka je na kazdou soucastku zvlast ;o. A za druhe je si uvedomit ze jak ntb tak destkop maji jine zamereni. Dokud budou ta zamereni porad rozdilna budou tu obe platformy pc. A je jedno jakym pomerem. Ale je jasne ze trend smeruju k miniaturizaci vseho coz je samozrjeme spravne.
Odpovědět0  0
wector (38) | 24.7.200711:12
Poskládaný proto, aby byla stejná záruka ­- zavoláat technikovi, že to nejde, ať to v záruce zadarmo opraví. Minimum lidí se v tom bude hrabat a ještě méně pozná, s čím je problém.
Odpovědět0  0
FAk (9) | 23.7.200716:49
jenže za pár let stejně vyměníš celej počítač, protože komponenty přestávají být kompatibilní..
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.